در حال حاضر لولههای مورداستفاده در صنایع مختلف، با متریالهای گوناگونی تولید میشوند که هر کدام دارای خواص و کاربردهای خاصی هستند. همچنین روشهای مختلفی برای تولید لولهها وجود دارد که از دیدگاههای مختلفی قابل ارزیابی است. لولههای مختلف را بر مبنای روش تولید میتوان به دو دسته کلی مانیسمان (بدون درز) و درزدار تقسیم میکنند. هرکدام از این لولهها دارای روش تولید خاص خود هستند که موجب میشود خواص مکانیکی منحصربهفردی داشته باشند. در تولید لولههای درزدار باید به کمک جوشکاری یا هر روش دیگری دو لبه لوله به یکدیگر متصل شود؛ اما در فرآیند تولید لوله مانیسمان بههیچعنوان نیاز به جوشکاری برای اتصال لبههای لوله وجود ندارد؛ چراکه اساسا این لولهها از ابتدا با عبور از قالب مخصوص به صورت پروفیل نهایی در میآیند. اگر میخواهید بدانید که لوله مانیسمان چیست و چه کاربردهایی دارد این مقاله را تا انتها مطالعه کنید. تا انتهای مقاله میتوانید پاسخ بسیاری از سوالات خود را درباره لوله مانیسمان به دست بیاورید.
لوله مانیسمان چیست؟
نام این دسته از لولهها از نام مخترع آن گرفته شده است. برادران مانیسمان نخستین کسانی هستند که در یک محیط کارگاهی اقدام به تولید لوله مانیسمان نمودند. لولههای مانیسمان یا بدون درز از متریالهای مختلفی تشکیل میشوند که هر کدام دارای کاربردهای خاصی هستند اما در این بین لوله فولادی مانیسمان بهعنوان پرفروشترین نوع این دسته از لولهها به شمار میرود.
همانطور که میدانید جوشکاری که در لوله درزدار صورت میپذیرد، موجب میشود تا تنشهای مکانیکی زیادی در لوله به وجود بیاید و به این دلیل استحکام لوله به طرز قابل توجهی کاسته میشود. اساسا ایده تولید لوله مانیسمان با مشاهده همین نقیصه در لولههای درزدار به وجود آمد. عموم متخصصان بازار لولههای مانیسمان را به سبب استحکام بالاتر آنها میشناسند.
بیشتر بخوانید : لوله پلیکا فشار قوی
مسئله مهم دیگر در خصوص لولههای مانیسمان قابل اشاره است، مسئله یکنواخت بودن سطوح داخلی و خارجی لوله است. این ویژگی مهم موجب میشود که سیال عبوری از لوله با افت فشار کمتری مواجه شود و در نتیجه میزان اتلاف انرژی در جریان سیال به مراتب کاهش پیدا میکند. البته خواص و ویژگیهای لوله مانیسمان و همچنین پیچیدگیهایی که این روش تولید لوله دارد، موجب میشود که قیمت لوله مانیسمان در مقایسه با سایر لولهها بیشتر شود.
بیشتر بخوانید : لوله و اتصالات
روش تولید لوله مانیسمان
یکی از مسائل مهمی که باید در تولید لوله مانیسمان مورد توجه قرار داد، بحث ضخامت لوله است. اهمیت ضخامت لوله مانیسمان چیست؟ ضخامت لوله مانیسمان در اندازههای مختلف تولید میشود. هر چه قدر فشار سیال بیشتر باشد ضخامت لوله نیز افزایش خواهد یافت. در برخی از روشهای تولید این لولهها، عملیات حرارتی خاصی باید به کار رود. انتخاب روش تولید لوله مانیسمان بر اساس نیازهای منطقهای و امکانات کارخانه سازنده انجام میشود.
در این قست روش تولید لوله مانیسمان با متریال فولادی را تشریح میکنیم. مواد خام اولیهای که برای تولید لولهها مورداستفاده قرار میگیرد، شمش فولادی است. ابتدا شمش فولادی را در ابعاد مشخصی برش میدهند. در ادامه به منظور این که شمشها قابل فرآوری شوند، باید به خوبی آنها را حرارت داد تا حالت مذابی پیدا کنند و به رنگ سرخ دربیایند. برای این منظور شمشهای برش داده شده را در کورههایی قرار میدهند و در معرض گازهای داغ قرار میدهند و بهاینترتیب شمش حالت سرخ رنگ پیدا میکند.
بیشتر بخوانید : خرید لوله و اتصالات
در ادامه باید شمشها را به حالت پروفیل استوانهای موردنظر تبدیل نمود. به وسیله دستگاهی به نام الانگیتور شمشها را به صورت پروفیلهای استوانهای با قطر معین تبدیل میکنند. قطری که برای این پروفیلها در نظر گرفته میشود، در واقع همان قطر خارجی لولهها به شمار میرود. پس از این مرحله به کمک ابزاری بهعنوان لخ پرس، پروفیل ایجاد شده را سوراخ میکنند و بهاینترتیب لوله مانیسمان موردنظر تولید میشود. قطر لخ به اندازه قطر داخلی لوله در نظر گرفته میشود.
استاندارد تولید لوله مانیسمان چیست؟
همانطور که میدانید همواره در تولید انواع و اقسام لولهها از مجموعهای از استانداردها پیروی میشود تا محصول نهایی تولید شده دارای هویت و شناسنامه مشخص و معینی باشد. در همین راستا دو استاندارد معروف و پرکاربردتر از سایر استانداردها برای تولید این دسته از لولهها مورداستفاده قرار میگیرد که عبارتاند از:
بیشتر بخوانید : خرید لوله پوش
– استاندارد ASME B36.10 برای تولید لولههای مانیسمان فولادی
– استاندارد ASME B36.19 برای تولید لولههای مانیسمان استیل
دو استاندارد فوق که مورد اشاره قرار گرفت برای روشهای تولید لوله مورداستفاده قرار میگیرد؛ اما مسئله بعدی انتخاب متریال مناسب برای تولید لوله مانیسمان است. برای انتخاب متریال لوله فلزی مانیسمان از سه استاندارد زیر استفاده میشود:
– استاندارد ASTM A106
– استاندارد ASTM A53
– استاندارد نفت و گاز API 5L
انواع لوله مانیسمان چیست؟
در ادامه بحث لوله مانیسمان چیست، به بررسی انواع لوله مانیسمان میپردازیم. دستهبندی لولههای مانیسمان بر مبنای جنس و ابعاد آنها صورت میپذیرد. صحبت در خصوص جنس لولههای مانیسمان را در بخش کاربرد لولههای مانیسمان چیست در ادامه مقاله بررسی میکنیم. در این قسمت انواع لولههای مانیسمان را بر مبنای ابعاد آن مورد بررسی قرار میدهیم. در همین راستا انواع لولههای مانیسمان به صورت زیر دستهبندی میشود:
بیشتر بخوانید : خرید لوله پلیکا
– لوله رده 20: ضخامت لولههای رده 20 در حدود 2 تا 6 میلیمتر دستهبندی میشود و سایز آنها نیز بین 1 تا 12 اینچ است. این دسته از لولهها در قطعاتی با ابعاد 300 کیلوگرم در بازار عرضه میشود.
– لوله رده 40: ضخامت لولههای رده 40 در حدود 1 تا 12 میلیمتر دستهبندی میشود و ضخامت آنها نیز بین 2 تا 10 میلیمتر است. این دسته از لولهها در قطعاتی با ابعاد 500 کیلوگرم در بازار عرضه میشود.
– لوله رده 60: این دسته از لولهها دارای ضخامتی بین 8 تا 24 اینچ است و تولید آن به صورت سفارشی و بسته به نوع آن صورت میپذیرد. البته استفاده از این لوله چندان مرسوم نیست.
– لوله رده 80: لولههای رده 80 در ضخامت بین 3 تا 9 میلیمتر تولید میشوند و وزن آنها در حدود 150 کیلوگرم به ازای هز شاخه است.
– لوله رده 120: سایز و ابعاد این رده از لولهها به سفارش مشتری تولید میگردد و وزن آن نیز در حدود 700 کیلوگرم به ازای هر شاخه است.
– لوله رده 160: بالاترین رده لوله مانیسمان است که در وزن و سایز کاملا سفارشی تولید میشود و صرفا در صنایع سنگین مورداستفاده قرار میگیرد.
بیشتر بخوانید : خرید لوله آهنی
کاربردهای لوله مانیسمان چیست؟
همانطور که در ابتدا بحث لوله مانیسمان چیست، اشاره کردیم، این لولهها دارای مقاومت بالایی هستند و همچنین به سبب روش تولید آنها، از استحکام بالایی هم برخوردار هستند. امکان ایجاد ترک در این دسته از لولهها کمتر از لولههای درزدار است و به همین دلیل در برابر نیروهای داخلی و خارجی مقاومت بالاتری از خود نشان میدهند. در همین راستا در این قسمت به تشریح کاربرد انواع لولههای مانیسمان بر مبنای جنس آنها میپردازیم:
– فولاد ضدزنگ یا استیل: صنایع شیمیایی، پزشکی، غذایی، مخازن بویلرها، سوراخ کاری، حفاری و مخازن گاز طبیعی
– فولاد کم آلیاژ: مخازن فشار بالا و صنایع خودروسازی
– فولاد فریتی: مخازن بویلرها و صنایه شیمیایی
– چدن: لولههای انتقال آب و فاضلاب در فشار کم
– مس: لولههای سیستمهای تهویه مطبوع
– سفالی و سیمانی: دودکشهای ساختمانی
– پلیمری: انتقال مواد شیمیایی و اسیدی
برخی دیگر از کاربردهای لوله مانیسمان را میتوان در مواردی از قبیل مبدلهای حرارتی و گرمایی، عایق کردن کابلهای فشار قوی برق و سایر کاربردها در نیروگاههای تولید انرژی و آبرسانی صنعتی و کشاورزی خلاصه نمود.
مقایسه لوله مانیسمان و درزدار
تفاوتهای لوله درزدار ولوله مانیسمان چیست؟ در این قسمت به برخی از مهمترین نقاط تفاوت این دو نوع لوله میپردازیم تا در هنگام انتخاب آنها بتوانی تصمیم درست تری اتخاذ کنیم.
بیشتر بخوانید : خرید شیرآلات
– مزیت لولههای مانیسمان نسبت به لولههای درزدار این است این لولهها مقاومت خوردگی بیشتری دارند؛ چراکه پتانسیل ایجاد ناخالصی در این لوله ها کمتر است.
– در لولههای درزدار ناسازگاریهای چکش خواری و متریالی در ناحیهای که درز جوش ایجاد میشود، وجود دارد که این ناهمگونی در لولههای مانیسمان مشاهده نمی شود.
– لولههای درزدار نیاز به گذراندن تستهای جوش برای تعیین کیفیت دارند ولی نیازی به این تستها در لولههای مانیسمان نیست.
– لولههای مانیسمان در مقایسه با لولههای درزدار هم سایز که متریال یکسانی نیز دارند، 20 درصد فشار بیشتری تحمل میکنند. لولههای درزدار، درز جوش قابل رویتی دارند که باعث نگرانی خیلی از کاربران نهایی میشود.
لولههای مانیسمان چه تستهایی را باید پشت سر بگذارند؟
در ادامه بحث لوله مانیسمان چیست، به مسئله تستهای لوله مانیسمان میپردازیم. هر نوع لولهای که در بازار تولید میشود، باید مجموعهای از تستهای مختلف را پشت سر بگذارد تا ازنظر کیفیت بتوان نسبت به اصالت آن اطمینان حاصل نمود. در همین راستا چهار تست کلی برای لوله مانیسمان تعریفشده است که عبارتاند از:
تست سختی لوله مانیسمان
تست سختی بهعنوان یکی از مهمترین تستهایی است که هر نوع لولهای باید پس از تولید پشت سر بگذارد. برای انجام تست سختی دستگاه تستر روی سطح لوله قرار داده میشود تا میزان تورفتگی و سایز آن را اندازهگیری کند. این تست سریع و آسان است اما برای برخی لولهها که دارای ناهمواریهای سطحی هستند یا رنگ آنها تیره باشد توصیه نمیشود.
تست کشش لوله مانیسمان
برای انجام این تست، بخشهایی از یک لوله را بهعنوان نمونه انتخاب میکنند و در یک دستگاه کشش قرار میدهند. تکه لوله بین دو فک دستگاه قرارگرفته تا زمانی که دچار شکستگی شود، کشیده میشود. بهاینترتیب استحکام کششی لوله معین میشود.
تست خوردگی لوله مانیسمان
برای تعیین میزان مقاومت لوله مانیسمان در برابر خوردگی، از اسید نیتریک استفاده میشود. با تغییر غلظت این ماده شیمیایی، میزان مقاومت لوله در برابر خوردگی مشخص میشود.
تست فشار و هیدرواستاتیک
برای انجام این تست دستگاهی مخروطی شکل را داخل نمونه لوله مانیسمان میکنند. سپس دستگاه را منبسط کرده ولوله باید 5 ثانیه فشار ناشی از این انبساط را تحمل کند. درنهایت نباید هیچگونه تَرک قابلمشاهدهای روی سطح لولهها به وجود بیاید. تست فشار را اغلب از ضعیفترین قسمت لوله میگیرند و متوسط فشار قابلتحمل برای لوله مانیسمان 2.45 مگا پاسکال است.
عوامل مؤثر بر قیمت لوله مانیسمان چیست؟
در این قسمت در خصوص عوامل مؤثر در قیمت لوله مانیسمان بحث خواهیم کرد. مجموعه مهمترین عواملی که میتوان در این راستا ذکر کرد، عبارتاند از:
– ابعاد و ضخامت لوله بهعنوان مهمترین عامل تعیینکننده در قیمت لوله مانیسمان به شمار میرود.
– برند لوله بهعنوان یکی دیگر از عوامل مهم در تعیین قیمت لوله به شمار میرود.
– تستهایی که نشان از کیفیت لوله میدهد باید برای خرید لوله مانیسمان در نظر گرفته شود.
– متریال مورداستفاده در تولید لوله عامل اثرگذار دیگر در قیمت لوله مانیسمان است.
خرید لوله مانیسمان از فروشگاه اینترنتی بازرگانی کشیشی
بازرگانی کشیشی بهعنوان یکی از قدیمیترین مجموعههای فعال در عرصه عرضه محصولات مرتبط با تأسیسات مکانیکی با بیش از 5 دهه سابقه فعالیت در کشور است. محصولات برترین برندهای تولیدکننده لوله مانیسمان در بازرگانی کشیشی جمعآوریشده است. با خرید از بازرگانی کشیشی میتواند نسبت به اصل بودن کالاها و همچنین کیفیت بالای آنها اطمینان حاصل کنید. چراکه بههیچعنوان از محصولات بیکیفیت در بازرگانی کشیشی استفاده نمیشود. برای سهولت در فرآیند خرید مشتریان عزیز، چند سالی است که فروشگاه اینترنتی بازرگانی کشیشی راهاندازی شده است. همکاران ما در واحد فروش مجموعه، بهطور روزانه قیمت محصولات مختلف موجود در سایت را بهروزرسانی میکنند تا مشتریان عزیز بتوانند تجربه خرید خوبی را در بازرگانی کشیشی داشته باشند و در انتخاب محصول موردنظر خود بههیچعنوان دچار سردرگمی نشوند.
کلام پایانی
در این مقاله بهطور مفصل بررسی کردیم که لوله مانیسمان چیست و چه خصوصیات و کاربردهایی را میتوان برای این دسته از لولهها برشمرد. همانطور که مشاهده کردید، به دلیل ویژگیهای خوب لولههای مانیسمان ازجمله استحکام و مقاومت بالا، در بسیاری از صنایع مورداستفاده قرار میگیرند. نکته مهم در خصوص لولههای مانیسمان فرآیند نسبتاً پیچیدهای است که برای تولید این دسته از لولهها باید پشت سر گذاشته شود. رعایت استانداردهای موجود در تولید این دسته از لولهها برای رسیدن به کیفیت مطلوب از اهمیت بالایی برخوردار است. در حالت کلی قیمت لولههای مانیسمان نیز در مقایسه با سایر لولههای درزدار گرانتر است. درصورتیکه برای خرید لوله مانیسمان نیاز به مشاوره دارید، میتوانید با همکاران ما در واحد پشتیبانی و فروش بازرگانی کشیشی تماس حاصل کنید.